fbpx

Divine bijoux – Magazin bijuterii online de la Divine Bijoux

BLOG

Zirconiul, zirconul sau zirconia

Postat de: divine

10.10.21

Noutati

Zirconiul este un element chimic din seria metalelor cu simbolul chimic Zr, iar culoarea lui este alb-argintie.

Compușii zirconiului sunt: oxidul de zirconiu se folosește în stomatologie și la fabricarea de bijuterii (Zirconia).

Zirconul este un mineral din clasa silicaților, având formula chimică ZrSiO4.

Zirconul este cel mai vechi mineral cunoscut de om, cel mai frecvent mineral din scoarța pământului. Mineralul  ca produs primar apare în procesul de cristalizare în rocile magmatice, ca granit , în roci bazice ca pegmatite.

Acest mineral cristalizează în sistemul tetragonal și are duritatea de 6,5 – 7,5 pe scara Mohs.

Culoarea naturală a zirconului variază între incolor, galben-auriu, roșu, până la brun, dar poate fi și verde, albastru, sau negru.

Exemplarele de zircon mineral pur sunt folosite ca înlocuitori prețioși ai diamantului, cu care se poate confunda.

În unele minerale de zircon este distrusă total sau parțial rețeaua cristalină de către radiațiile cu particule elementare ce au o energie mare. Astfel de cristale au o culoare mai închisă (brună), o duritate și o densitate mai redusă.

Zăcăminte de unde se exploatează zirconul sunt: India ,USA, Australia, Sri Lanka , Africa de Sud.

În unele zone în cantități mai mici se găsește împreună cu spinelul şi corundul în: Ceylon, în nisipurile cu conţinut de aur, în țara noastră în Pianu de Sus, în Rusia la Brezowsk.

Zirconia

Mineralele folosite ca pietre prețioase pot fi produse și pe cale sintetică, ca de exemplu zirconia-ZrO2- o piatra produsa in laborator ce imita diamantul.

Calitatea mineralelor sintetice s-a îmbunătățit substanțial în ultimul timp, determinând folosirea lor pe scară tot mai largă.

Din punctul de vedere al substanţei, zirconia seamănă mult cu zirconul, fiind o piatră semipreţioasă sintetică (cubic zirconia – CZ) produsă din zirconiu (element chimic – Zr).

Datorita preţului accesibil si aparenţei sale fermecătoare, asemănătoare diamantului, zirconia este cea mai răspândită piatră sintetică, din industria bijuteriilor. Cubic Zirconia este utilizat in inele, pandantive, bratari, cercei si alte piese in care ar putea fi folosite diamante.

Este montat in metale prețioase precum argint, aur și platină.

Piatra semiprețioasă este disponibila într-o varietate de culori atractive, care sunt realizate prin folosirea de oxizi diferiți. Zirconiile cubice colorate sunt extrem de populare în bijuteriile la modă.

În concluzie:

Zirconiul este un element chimic din sistemul periodic (Zr), un metal care face parte din structura chimică a Zirconului și a Zirconiei.

Zirconul este o piatră semiprețioasă naturală care imită prețiosul diamant.

Zirconia este o piatră sintetică, realizată în laborator care imită și ea diamantul.

Cu sclipiri de diamant și preț de zirconia cubic (CZ),  bijuteriile decorate cu aceste cristale deosebit de rafinate, te vor plasa în centrul atenției îți vor da frumusețe zilelor și strălucire serilor.

Articole Similare

Bijuteria perfecta pentru tine!

Bijuteriile sunt o parte esențială a aspectului general al oricărui iubitor de modă. Colierul, brățara, cerceii sau inelele potrivite pot condiment...

Citeste Articol

18 IAN

Aur

Comentarii

Lasă un răspuns