fbpx

Divine bijoux – Magazin bijuterii online de la Divine Bijoux

Intretinere Bijuterii

Cum și cu ce se curăță aurul?

Spre deosebire de bijuteriile din argint, cele din aur nu se pătează, însă își pierd strălucirea, din cauza depunerilor de praf, murdărie sau, dacă aveți obiceiul să nu le dați jos când faceți baie, este posibil să se creeze și depuneri de calcar. Pentru a le curăța, puteți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care să lăsați bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute. Cu o periuță moale, îndepărtați apoi depunerile de pe bijuterii, fără să apăsați foarte tare. Pentru a le reda luciul, uscați bijuteriile cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară. De asemenea, bijuteriile din aur pot fi curățate eficient și cu alcool sau cu spirt, care vor îndepărta imediat reziduurile.

Curățarea aurului cu amoniac

O altă metodă presupune să folosiți o soluție cu amoniac, care poate fi eficientă, însă este important să nu lăsați bijuteriile la înmuiat în acest amestec și să nu o folosiți ca metodă obișnuită de curățare, deoarece în timp, poate înnegri aurul.

Vă puteți prepara și acasă o soluție, amestecând o parte de amoniac cu șase părți de apă. Scufundați bijuteriile timp de un minut în acest amestec, clătiți bine și uscați fiecare piesă în parte.

Curățarea aurului cu oțet

Oțetul este foarte eficient în a reda strălucirea bijuteriilor din aur. Tot ce aveți de făcut este să puneți bijuteriile într-un bol cu oțet, timp de 20-30 de minute. Curățați-le apoi cu o periuță de dinți, clătiți-le și uscați-le cu o cârpă moale.

Curățarea aurului cu bicarbonat

Bijuteriile din aur care s-au înnegrit în timp pot fi deschise la culoare cu ajutorul unei soluții din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare de masă. Bicarbonatul dizolvat în apă nu deteriorează aurul și nici nu îl zgârie, însă este recomandat să îl folosiți doar pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur.

Aurul înnegrit se mai poate curăța?

Aurul înnegrit își recapătă culoarea cu ajutorul bicarbonatului, dar și spirtul sau alcoolul îi pot reda strălucirea și culoarea de odinioară. Secretul este să curățați cât mai des bijuteriile cu apă și cu săpun și să nu le lăsați să își piardă culoarea inițială pentru că, inevitabil, vor fi mai dificil de curățat. Dacă nu reușiți să redați strălucirea bijuteriilor din aur, le puteți duce la un bijutier profesionist, care cu siguranță vi le va returna ca noi.

Cum și cu ce se curăță argintul?

 

 

Bijuteriile din argint pot căpăta, în timp, o culoare neagră sau gălbuie, din cauza reacțiilor chimice dintre pH-ul pielii noastre și metal. Oxidarea argintului nu este însă un proces ireversibil, așa că îi puteți reda culoarea dacă îl curățați periodic.

 

 

 

 

Curățarea argintului cu pastă de dinți

Curățarea bijuteriilor din argint cu pastă de dinți este o soluție simplă, ieftină, eficientă și la îndemâna oricui, care îndepărtează impuritățile și lasă bijuteriile curate și strălucitoare. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați bijuteriile la înmuiat în apă călduță timp de 30 de minute, apoi să le curățați cu o periuță pe care ați pus puțină pastă de dinți.

Curățarea argintului folosind apă cu sare

Sarea este eficientă în dizolvarea impurităților sau a reziduurilor care se depun pe bijuteriile din argint. Puteți folosi sare de bucătărie sau sare de mare, pe care să o dizolvați în apă și să lăsați bijuteriile la înmuiat în această soluție, timp de 20 de minute. Curățați apoi argintul cu periuța de dinți și ștergeți-l cu o cârpă moale.